Hennepbeton wordt steeds populairder in de bouw dankzij zijn indrukwekkende isolerende eigenschappen, het ademend vermogen en zijn milieuvoordelen in vergelijking met andere traditionele materialen zoals beton.
Hennepbeton wordt gemaakt van een mengsel van hennephurds (de houtachtige kern van de hennepplant) en kalk. Het wordt meestal in een houten bekisting gestort om muren, vloeren of plafonds van te maken of in bestaande gebouwen achteraf als isolatie toegepast. In dit blog vind je alles wat je moet weten om met dit unieke milieuvriendelijke materiaal aan de slag te kunnen gaan.
Het mengen van hennepbeton
Het beste is om hennepbeton met een grote dwangmenger te mengen omdat de horizontale rotatie van de mengarmen het hennepbeton beter mengt. Het materiaal voor hennepbeton heeft een lage dichtheid, zodat het niet volledig op de bodem van de mengtrommel valt, waardoor het effect van het mengen afneemt. Wij bevelen onze dwangmenger van 300 liter aan omdat de grootte bij het mengen van hennepbeton er wel toe doet. Het outputvolume van hennepbeton in liters is vanwege het product veel lager dan bij beton. Onze dwangmenger van 300 liter wordt standaard geleverd met rubberen schoepen met een snelheid van 30 omwentelingen per minuut, wat perfect past bij de behoeften voor het mengen van hennepbeton.
Improviseer niet met de hoeveelheden hennep, kalk en water die je gebruikt, want het mengen van precies de juiste hoeveelheden is essentieel als je wilt dat het hennepbeton zich vormt en goed droogt. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op. Een voordeel van het kiezen van een menger, zoals de dwangmenger van SoRoTo, is dat je tijdens het mengen van het hennepbeton volledig zicht hebt op het mengsel.
Het wordt aanbevolen om de dust controller aan de menger toe te voegen omdat het hennepbeton tijdens het mengproces veel stof afgeeft. De dust controller van SoRoTo zorgt ervoor dat er 80% minder stof vrijkomt zodat je een open zicht houdt op het materiaal dat wordt gemengd.
Meng niet langer dan is voorgeschreven door de fabrikant van het product anders gaat het bindmiddel samenklonteren tot balletjes. Om te testen of het mengsel klaar is, pak je een handvol van het mengsel en prik je er met je vinger in. Het moet netjes uit elkaar vallen, zonder af te brokkelen of te vochtig aan te voelen. Als het hennepbeton klaar is, gebruik het dan zo snel mogelijk en bescherm het mengsel tegen regen of direct zonlicht. De H-Buckets van SoRoTo zijn een efficiënt extra hulpmiddel om de productiviteit te optimaliseren want het unieke vergrendelingssysteem koppelt twee emmers voor een betere (en een meer ergonomische) werkhoogte. En door het sterke materiaal zijn de H-Buckets jarenlang herbruikbaar.
Een structuur van hennepbeton bouwen
Als je de muren, de vloer, het dak en het plafond van een constructie met hennepbeton bouwt, profiteer je optimaal van de isolerende eigenschappen. Maar hoewel hennepbeton sterk is, is het niet dragend, dus moet je eerst een houten draagconstructie bouwen om het gewicht van het gebouw te kunnen dragen en de muren te kunnen ondersteunen.
Om te voorkomen dat de wanden van hennepbeton door regen of grondwater vochtig worden, moet je een plint aan de basis bouwen. Deze plint moet bijvoorbeeld met dragende thermische blokken worden geïsoleerd, anders werkt hij als een koudebrug rond het gebouw en remt hij het warmteregulerend vermogen van het hennepbeton.
Handmatig aanbrengen versus spuiten
Hennepbeton kan met de hand worden aangebracht of worden gespoten. Als je een groot gebouw bouwt, kan spuiten de juiste keuze zijn omdat het veel efficiënter is, maar handmatig aanbrengen heeft dankzij de eenvoudige, low-tech aard van het proces over het algemeen de voorkeur.
Het storten van hennepbeton
Voordat je het hennepbeton stort, heb je een tijdelijke bekisting nodig die het hennepbeton ondersteunt tot het hard wordt. Je kunt hiervoor een multiplex, een stalen of een kunststof bekisting gebruiken. Let er bij het aanbrengen van de bekisting wel op dat deze recht is, want het hennepbeton zal de vorm ervan aannemen.
Stort het hennepbeton in lagen van 10-15 centimeter dik en spreid en klop het mengsel voorzichtig uit met een gehandschoende hand. Als je het mengsel harder aandrukt of een gereedschap gebruikt, wordt de lucht in het materiaal verminderd waardoor het minder goed isoleert.
Stort het hennepbeton in de bekisting en bevestig gaandeweg meer bekistingplanken. Wanneer je bij een opening komt, zoals bijvoorbeeld een raam, zorg je ervoor dat het hennepbeton ongeveer 2-3 centimeter hoger gestort wordt dan nodig (tenzij je een vakman bent en het exacte volume/hoogte weet). Dit zaag je dan later, wanneer het materiaal volledig gedroogd is, met een handzaag op maat.
Als het einde van de dag nadert en je bent nog maar halverwege bent met het vullen van een bekisting, laat het hennepbeton dan geleidelijk aflopen. De volgende dag kun je hier weer verder bovenop bouwen, waardoor je voorkomt dat er een zwakke plek in de muur ontstaat.
Het drogen van hennepbeton
Hennepbeton droogt meestal binnen één tot twee weken. Lucht en warmte versnellen deze tijd, dus is het het beste om in de warmere tijden van het jaar te storten. Zorg er ook altijd voor dat de muren niet zijn afgeschermd met apparatuur om de circulatie van de wind, delucht of het zonlicht te maximaliseren. Zodra het hennepbeton droog is, kun je het overtollige materiaal bij de ramen wegzagen (tenzij je nog steeds die vakman bent) en met een mes het hennepbeton in vorm kunt brengen.
Het afwerken van hennepbeton
Voordat je afwerkingen op het hennepbeton aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat alle laatste bevestigingen zijn aangebracht en dat het hennepbeton tot een aanvaardbaar niveau is gedroogd.
Bevestigingen in de muur moeten van roestvrij staal of thermisch verzinkt zijn omdat het zeer alkalische hennep-kalkmengsel andere materialen zal aantasten. Elektrische leidingen kunnen door de wand van hennepbeton worden geleid, mits ze zich in een PVC- of een roestvrijstalen buis bevinden en voor water- en gasleidingen moet dit een PVC-buis zijn. Deze moeten met de verbindingen buiten de muren worden geïnstalleerd zodat ze, indien nodig, gemakkelijk toegankelijk zijn.
Natte afwerkingen kunnen worden aangebracht zodra er een klein droog korstje onder het oppervlak van de muur zit, dat je kunt testen met een vochtmeter (wij adviseren een constante waarde van 25% of lager, maar laat de muren zo lang mogelijk uitdrogen). Pas op dat je niet te vroeg pleistert want dat kan leiden tot cosmetische schade. Alle verven en afwerkingen, die op een muur van hennepbeton worden aangebracht, moeten dampdoorlatend zijn om het materiaal te kunnen beschermen.
Waar wacht je nog op?
Als koolstoffilter (hennep absorbeert meer koolstof uit de atmosfeer dan het afgeeft) met uitstekende isolerende eigenschappen is hennepbeton een goede keuze voor metselaars, die van de kracht van natuurlijke materialen willen profiteren. Er is geen beter moment dan nu om te leren bouwen met hennepbeton. Het zou een belangrijke rol kunnen spelen in zowel de toekomst van de bouw als de toekomst van onze wereld.
Disclaimer: deze blogtekst bevat richtlijnen over het gebruik van hennepbeton en het mengen ervan, zoals is aanbevolen door het bedrijf SoRoTo. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze richtlijnen alleen voor informatieve doeleinden zijn en niet als vervanging van de richtlijnen van de fabrikant mogen worden beschouwd. SoRoTo raadt gebruikers aan om altijd de instructies en de richtlijnen van de fabrikant voor hun specifieke product te raadplegen om een juist en veilig gebruik te kunnen garanderen. SoRoTo kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel als gevolg van verkeerd gebruik of een onjuiste toepassing van haar richtlijnen.