De CO2-uitstoot van de bouw
Het is tijd voor de bouwsector om de strijd tegen klimaatverandering aan te binden. Op dit moment maakt de bouwsector deel uit van het probleem en is het verantwoordelijk voor ongeveer 13% van de broeikasgasemissies die onze planeet doen opwarmen. De bouwsector heeft het vermogen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, maar heeft nog wel een lange weg te gaan.
Traditionele bouwmaterialen vormen een groot deel van het probleem. Cement alleen al is verantwoordelijk voor 8% van de totale CO2-uitstoot - als het om een land ging, zou het na China en de VS het derde meest vervuilende land ter wereld zijn. Dat komt doordat er bij het maken van cement een chemische reactie optreedt waarbij kooldioxide vrijkomt en doordat het bij extreem hoge temperaturen moet worden verbrand, waardoor er enorme hoeveelheden energie worden verbruikt.
In een warmere wereld met meer onvoorspelbare en extreme weersomstandigheden zullen we veerkracht en duurzaamheid nodig hebben, die materialen als beton kunnen bieden. Er zijn enkele innovatieve, duurzamere manieren om cement te kunnen maken, maar die worden niet snel genoeg geïntroduceerd en de wereld kan het zich niet veroorloven om nog langer te moeten wachten.
Maar wat als we beton konden vervangen door een groener alternatief? Hennepbeton is een potentiële vervanger voor beton, die koolstof uit de atmosfeer onttrekt in plaats van het toe te voegen.
Bij SoRoTo zetten we ons in om duurzame en milieuvriendelijke bouwpraktijken in de bouwsector te bevorderen. Om dit te bereiken zetten we interne middelen in om onze kennis over en ons begrip van groene bouwpraktijken te vergroten.
Wat is hennepbeton?
Hennepbeton is een natuurlijk isolerend en duurzaam bouwmateriaal dat wordt gemaakt door hennephurds (de houtachtige kern van de hennepplant), kalk en water met elkaar te mengen. Het is niet zo sterk als zijn naamgenoot beton, dus is het geen dragend materiaal en kan ook niet worden gebruikt voor het maken van funderingen. Hennepbeton werkt echter wel goed voor het maken van muren, vloerplaten en plafonds. In nieuwe gebouwen waar hennepbeton voor muren wordt gebruikt, hoeft er vanwege de inherente isolerende eigenschappen geen synthetisch isolatiemateriaal te worden toegevoegd. Het kan ook worden gebruikt voor de renovatie van bestaande gebouwen om de isolatie te verbeteren en het is zeer geschikt voor de restauratie van de muren van historische gebouwen. Dankzij zijn unieke samenstelling is hennepbeton bestand tegen vocht, schimmel, ongedierte en brand.
Maar het belangrijkste is dat hennepbeton een koolstofnegatief materiaal is. Van een product wordt gezegd dat het koolstofnegatief is als het gedurende zijn volledige levenscyclus meer broeikasgas uit de lucht haalt dan dat er bij productie, transport en assemblage wordt gebruikt. Beton inruilen voor hennepbeton kan een krachtig hulpmiddel zijn in onze strijd tegen klimaatverandering.
Hennepbeton kan gemakkelijk worden gemengd in een dwangmenger. Vergeet dus niet om ook onze handleiding over ‘Bouwen met hennepbeton’ te lezen.
We zullen je nu laten zien dat hennepbeton gedurende zijn hele levensduur milieuvriendelijk is.
1. Hennep heeft het vermogen om koolstof uit de atmosfeer op te nemen
In acht weken groei neemt een hectare hennep meer koolstof op dan dezelfde oppervlakte aan bomen in een heel jaar zou kunnen absorberen.
Wanneer hennep vervolgens wordt omgezet in hennepbeton en wordt gebruikt in de bouw, wordt de koolstof opgesloten in het materiaal. Een gemiddeld huis van hennepbeton slaat 5,5 ton koolstofdioxide op zolang het staat, terwijl een huis dat is gebouwd van niet-duurzame materialen juist 48 ton uitstoot.
Door huizen te bouwen met hennepbeton kunnen we voldoen aan de stijgende vraag naar woningen over de hele wereld en helpen we een groenere toekomst voor ons allemaal te bouwen.
2. Het blijft tientallen jaren koolstof absorberen
Door een proces dat bekend staat als carbonatatie (een chemische reactie waarbij koolstofdioxide reageert met calciumhydroxide waarbij onoplosbaar calciumcarbonaat wordt gevormd) zal hennepbeton in de loop der jaren koolstof uit de atmosfeer blijven opnemen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het hennepbeton sterker en veerkrachtiger wordt - een win-win situatie voor zowel de gebruikers als de planeet.
3. Hennepteelt kan het ecosysteem herstellen
Omdat de hennepplant van nature ongedierte en onkruid afweert, zijn er geen pesticiden nodig die de bodem kunnen vergiftigen en het drinkwater kunnen verontreinigen.
Hennep kan zelfs helpen om vervuilde grond te zuiveren (feitje: hennep werd zelfs geplant na de ramp in Tsjernobyl om de grond te herstellen).
4. Het helpt geïsoleerde, gezonde huizen te bouwen
In tegenstelling tot andere isolatiematerialen hoeven aan hennepbeton geen synthetische, op fossiele brandstoffen gebaseerde chemicaliën te worden toegevoegd, wat betekent dat het geen giftige stoffen afgeeft aan het binnenmilieu van huizen en beter is voor de volksgezondheid.
Hennepbeton is ook geweldig voor het reguleren van de temperatuur in gebouwen omdat het warmte opslaat in zowel het materiaal zelf als in de lucht die het bevat. Dit houdt de warmte langer vast, waardoor huizen gebouwd van hennepbeton energiezuiniger en goedkoper in gebruik zijn dan ‘doorsneehuizen’.
Het materiaal is ook ademend en werkt als een spons, dat vocht absorbeert en weer afgeeft aan de lucht om het gebouw op natuurlijke wijze te ventileren en schimmelvorming tegen te gaan.
Dus als je millieubewust aan de slag wilt gaan en de klimaatverandering wilt helpen aanpakken, is hennepbeton wellicht het juiste materiaal voor jou. Naast de vele voordelen voor het milieu is het ook een geweldig alternatief voor traditionele bouwmaterialen waarmee veerkrachtige, geïsoleerde en toekomstbestendige gebouwen kunnen worden gebouwd.
Ter afsluiting van deze blogtekst erkennen wij dat er een heleboel meningen over en andere alternatieven voor UHPC zijn en wij zijn net zo enthousiast als jij om de ontwikkeling van bouwmaterialen binnen de bouwsector te blijven volgen. Vergeet ook niet om onze blogtekst ‘Bouwen met hennepbeton’ te lezen.