Hoewel cement sinds de introductie van Portlandcement in de 19e eeuw de bouwsector heeft gedomineerd, beleeft kalkmortel nu een heropleving in populariteit vanwege zijn milieuvriendelijke karakter. Cement werd voornamelijk gebruikt om de bouwtijd te verkorten, maar het materiaal heeft enkele nadelen vergeleken met kalkmortel. Een van de verschillen is dat bij gebouwen met zachtere bakstenen, bij kleine bewegingen in het gebouw, liever de mortel zou moeten breken en niet het metselwerk. Bij cement kan het metselwerk breken, maar bij kalkmortel breekt de mortel.
In deze blog zullen we de voordelen van kalkmortel verkennen, hoe je het materiaal mengt en de beste praktijken voor het gebruik ervan in metselwerk.
Het verschil tussen kalkmortel, kalkpleister en kalkbepleistering.
Laten we eerst kijken naar de verschillen tussen drie verschillende soorten kalkmaterialen:
Kalkmortel
Kalkmortel wordt gebruikt voor kalkvoegen, het opnieuw voegen van oude kalkvoegen en algemeen bouwen met baksteen en steen. Er zijn drie verschillende soorten kalk die worden gebruikt om mortels te maken: gehydrateerde kalk, hydraulische kalk en kalkpasta. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen, die we kort zullen bespreken.
Kalkpleister
Kalkpleisters worden gebruikt aan de binnenkant van gebouwen, zoals op muren en plafonds. Het wordt in drie lagen aangebracht, en soms worden in de eerste laag vezels zoals paardenhaar toegevoegd om de treksterkte te vergroten en het risico op scheuren te verminderen. Kalkpleisters worden vaak gemaakt van kalkpasta (zie onderstaande definitie). Kalkpleisters en kalkbepleisteringen worden vaak op een vergelijkbare manier gebruikt, maar het verschil is dat kalkpleister voor de binnenkant van het huis wordt gebruikt en kalkbepleistering voor de buitenkant.
Kalkbepleistering
Kalkbepleisteringen lijken op kalkpleisters - en vaak is het zelfs hetzelfde materiaal, alleen iets grover - maar worden gebruikt aan de buitenkant van gebouwen om te beschermen tegen barre weersomstandigheden. Kalkbepleisteringen worden vaak gemaakt van kalkpasta (zie onderstaande definitie). Hoe grover de afwerking van de kalkbepleistering, hoe beter het gebouw wordt beschermd tegen de weersomstandigheden.
Hydraulische kalk
Hydraulische kalk verhardt onder water en wordt gemaakt met specifieke kalksteen. Het wordt verkocht als gehydrateerde kalk, en begint te verharden wanneer er water wordt toegevoegd en hardt geleidelijk uit terwijl het kooldioxide absorbeert. Kalk met een hogere hydraulische sterkte verhardt sneller en heeft een grotere sterkte, maar is minder ademend en flexibel.
Gehydrateerde kalk
Gehydrateerde kalk wordt geproduceerd door een gecontroleerde hoeveelheid water toe te voegen aan ongebluste kalk, wat de stabiliteit en veiligheid bij hantering verhoogt. Dit proces kan worden toegepast op zowel hydraulische als niet-hydraulische kalk.
Kalkpasta
Kalkpasta kan worden gemaakt van zowel hydraulische als niet-hydraulische kalk door een overmaat aan water toe te voegen aan ongebluste kalk. Hydraulische kalkpasta verhardt snel onder water, terwijl niet-hydraulische kalkpasta vormbaar blijft en met de tijd verbetert, waardoor het praktischer is voor bepaalde toepassingen.
Welke van de bovengenoemde types moet je gebruiken?
Er is geen eenduidig antwoord, maar hier zijn enkele snelle richtlijnen:
- Kalkmortel moet zachter en iets poreuzer zijn dan het bouwmateriaal dat wordt gebruikt voor het hoofdbouwmateriaal.
- Hoe meer de kalkmortel of kalkbepleistering wordt blootgesteld, hoe groter de behoefte aan snelle uitharding en grotere duurzaamheid.
- Hoe minder hydraulisch de kalk is, hoe flexibeler en beweeglijker het gebouw zal zijn – wat bijv. de voorkeur heeft voor houten constructies.
De voordelen van bouwen met kalkmortel.
Door zijn poreuze structuur is kalk zeer ademend. Dit betekent dat het vochtophoping voorkomt, omdat water vrij kan verdampen, waardoor het ontstaan van vocht of schimmel wordt voorkomen. In vergelijking kan water in cement worden opgesloten, wat kan leiden tot vocht- en structurele problemen die vaak erg duur zijn om te repareren.
Kalkmortel is ook flexibel, wat betekent dat het uitzet of krimpt bij temperatuurveranderingen zonder te barsten. Daarom is het niet nodig om uitzettingsvoegen te gebruiken bij het bouwen met kalkmortel, wat kosten bespaart.
Het is een soepel en bewerkbaar materiaal dat gemakkelijk te vormen is, en daarnaast heeft het een natuurlijke uitstraling en kan het worden afgestemd op de kleur van een bestaand gebouw wanneer het in restauratiewerk wordt gebruikt.
De milieuvriendelijke eigenschappen van kalkmortel.
Kalksteen, het basismateriaal voor kalkproducten, wordt verbrand bij een veel lagere temperatuur dan cement – 900 graden vergeleken met 1300 graden, wat daardoor aanzienlijk minder energie verbruikt. In het productieproces neemt de kalk een deel van de CO2 weer op die gedurende de levensduur van het materiaal wordt opgeslagen.
Als natuurlijk materiaal geeft kalk geen gevaarlijke of giftige chemicaliën af en is daarom veilig voor zowel de menselijke gezondheid als de natuur. Kalk kan ook lokaal op kleine schaal worden geproduceerd, waardoor de transportemissies verminderen, en het kan worden gecombineerd met andere milieuvriendelijke materialen zoals hennep of stro. Ten slotte, terwijl cement vaak op stortplaatsen terechtkomt, kan kalkmetselwerk aan het einde van zijn levensduur worden gedemonteerd en hergebruikt.
Het mengen van kalkmortel.
Kalkmortel wordt meestal gemengd in een dwangmenger of je kunt een elektrische mixer gebruiken (link naar elektrische mixer). De verhouding voor het mengen van kalkmortel is 1 deel kalk op 3 delen zand (voor kalkpleisters en kalkbepleisteringen moet de mix 1 deel kalk op 2,5 delen zand zijn en gebruik maken van scherp gewassen zand). De procedure voor het aanbrengen van pleisterwerk en bepleisteringen is iets anders, omdat het aantal benodigde lagen (meestal tot 3 lagen) de ruwheid van de uiteindelijke laag zal bepalen. De onderdelen moeten zorgvuldig worden afgemeten in een maatdoos of emmer om de hoeveelheden nauwkeurig te houden.
Pak je dwangmenger. Sluit de stofzuiger aan op je SoRoTo Dust Controller. (Kalkmortel is over het algemeen minder stoffig dan cementgebonden mortels, omdat het minder fijne deeltjes bevat. Toch is het raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen om stof te minimaliseren om de luchtkwaliteit en veiligheid te verbeteren.
Volg deze stappen om kalkmortel te mengen:
- Voeg 1 deel zand toe aan de dwangmenger.
- Voeg 1 deel kalk toe.
- Voeg vervolgens de resterende 2 delen zand toe.
- "Droog" meng dit een paar minuten (een dwangmenger mengt dit sneller dan een trommelmenger, dus de tijd varieert per type machine).
- Voeg het water beetje bij beetje toe. Als het er te droog uitziet, laat het dan nog een paar minuten mengen (afhankelijk van de machine, voor een dwangmenger duurt dit een paar minuten) en kom terug – misschien ontdek je dat je uiteindelijk geen extra water hoeft toe te voegen. De ideale mix voor voegen heeft een consistentie die lijkt op een sneeuwbal.
- Meng nog eens 10-15 minuten. Er kan wat droog materiaal aan de achterkant van de mixer vastzitten, schraap dit dan naar voren.
Het belangrijkste punt bij het mengen van kalkmortel is voorzichtig zijn met het toevoegen van te veel water, omdat dit het materiaal zwakker maakt.
Wanneer je aan het voegen bent, neem dan wat je nodig hebt uit de mixer en laat de rest erin – meng het vervolgens nog een minuut wanneer je terugkomt. Dit houdt de kalkmortel vers en op de juiste consistentie.
Het voordeel van het mengen van kalkmortel, pleisters of bepleisteringen in een dwangmenger is dat de roterende armen de moleculen in de kalk activeren en ervoor zorgen dat de mortel naar wens wordt gemengd, en dat klonten kalk worden vermeden. In een trommelmenger is het de kracht van de zwaartekracht in combinatie met het gevulde volume die bepaalt hoe goed de mix in de trommel valt en wordt gemengd.
Kalkmortel neemt meer tijd om te mengen dan bijvoorbeeld cement, daarom is de hogere mengsnelheid van de dwangmenger ook een belangrijk voordeel bij het kiezen van een mengmachine. De stalen mengarm van de SoRoTo dwangmenger is perfect voor het mengen van kalk, en hun uniek gehoekte mengarm zorgt voor een snelle en goed gemengde mix.
De SoRoTo H-Buckets zijn een uitstekende aanvulling om de effectiviteit te verbeteren wanneer je werkt met het eindresultaat van de kalkmix.
Als kleinere hoeveelheden worden gemengd in een elektrische mixer, zorg dan voor de best mogelijke mengstaaf. We raden een mengstaaf aan uit onze SCREW-serie of onze SA120 uit de EXPERT-serie.
Bouwen met kalkmortel
Eerst, maak de ondergrond waarop je de kalkmortel gaat aanbrengen vochtig – dit voorkomt dat de ondergrond te snel het vocht uit het materiaal opneemt.
Breng vervolgens de kalkmortel aan met een voegijzer of een troffel. Snijd het overtollige mortel weg en laat de voegen gelijk met het oppervlak, wacht dan totdat de mortel uithardt – dit zou een paar uur moeten duren.
Zodra de mortel is uitgehard, werk af door met een zachte borstel over het oppervlak te stippen om de voeg te verdichten en de poreuze aard van de mortel te vergroten.
Nu je weet hoe je kalkmortel moet mengen en gebruiken bij de bouw, waarom overweeg je niet om cement te vervangen door dit ademende en duurzame materiaal? Door dit te doen, kun je een belangrijke rol spelen in het verminderen van de schadelijke ecologische voetafdruk van de bouwsector.
_____________________________________________________________________
Disclaimer: De volgende blogtekst bevat richtlijnen met betrekking tot klei pleister en hoe het te mengen zoals gecommuniceerd door het bedrijf SoRoTo. Het is echter belangrijk op te merken dat deze richtlijnen alleen voor informatieve doeleinden zijn en niet beschouwd moeten worden als vervanging voor de richtlijnen van de fabrikant. SoRoTo raadt gebruikers aan altijd de instructies en richtlijnen van de fabrikant voor hun specifieke product te raadplegen om een juist en veilig gebruik te garanderen. SoRoTo kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel als gevolg van verkeerd gebruik of onjuiste toepassing van haar richtlijnen.