Het materiaal is gemaakt van een mix van zand en klei en wordt voornamelijk gebruikt bij de renovatie van historische gebouwen, maar wordt ook steeds meer toegepast in het alledaagse interieurontwerp als een manier om de te grote koolstofvoetafdruk (link naar "HEMP" milieublog) van de bouwindustrie tegen te gaan.
Pleisterwerk en bepleistering zijn twee bouwtechnieken die worden gebruikt om oppervlakken van muren en plafonds te bedekken en af te werken. Het belangrijkste verschil is dat klei pleisters worden gebruikt voor binnenoppervlakken en afwerkingen, en pleisterwerk voor buitenoppervlakken en afwerkingen. Het materiaal dat wordt gebruikt voor pleisterwerk en pleisterwerk kan sterk variëren.
Deze blogpost beschrijft klei pleisterwerk. Klei pleister is een natuurlijk bouwmateriaal en kan op verschillende oppervlakken worden aangebracht: Op klei gebaseerde ondergronden (adobe, cob of muren van aangestampte aarde), hout, strobalen, bakstenen, steen en meer, maar het heeft ook beperkingen, dus oppervlakken die consequent worden blootgesteld aan hoge vochtniveaus of oppervlakken die ondoordringbaar zijn met meer, moeten worden vermeden.
Maar niet alleen de planeet vaart er wel bij - klei pleister is ideaal voor het bouwen van huizen die de gezondheid van de bewoners ondersteunen. Laten we eens kijken naar de voordelen van dit materiaal en naar de beste werkwijzen om ermee te werken.
De vele voordelen van klei pleister
Een voordeel van klei pleister is dat het vrij is van giftige stoffen, dus het bevat geen vluchtige organische stoffen - chemische stoffen die vrijkomen in de lucht en schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Het verbetert dus de luchtkwaliteit in het gebouw.
Een ander groot voordeel van het materiaal is dat het zeer goed ademend is en de luchtvochtigheid kan reguleren door deze op 40-60% te houden (wat het aanbevolen niveau is voor gebouwen). Wanneer de luchtvochtigheid stijgt, absorbeert het klei pleister vocht dat het weer afgeeft wanneer de luchtvochtigheid daalt. Dit helpt bij het minimaliseren van de effecten van ademhalingsziekten zoals astma en voorkomt dat virussen zich verspreiden en schimmel zich ontwikkelt.
Klei pleisters zijn duurzaam en gaan net zo lang mee als de gebouwen waarop ze worden aangebracht. Als er echter reparaties nodig zijn, zijn die heel eenvoudig uit te voeren.
Qua esthetiek heeft klei pleister een unieke, natuurlijke uitstraling. Ze kunnen desgewenst worden gekleurd met natuurlijke pigmenten en het pleister kan in elke vorm worden geboetseerd.
Ten slotte kan klei pleister kamers ook geluidsarmer maken, wat vaak zeer wenselijk is in gebouwen met veel bewoners.
Duurzaamheid van klei pleister
Het gebruik van klei pleister kan de ingebouwde koolstof van gebouwen drastisch verlagen. Vergeleken met andere pleisters - zoals cement - heeft het een aanzienlijk kleinere impact op het milieu gedurende de gehele levenscyclus.
Ten eerste, wanneer de klei uit de bodem wordt gewonnen, is er geen diepe mijnbouw nodig - die het omringende milieu schaadt en bijdraagt aan het verlies van biodiversiteit. In feite wordt deze overvloedige grondstof toch al voortdurend opgegraven - bijvoorbeeld bij het bouwen en maken van tunnels - wat betekent dat we gebruik kunnen maken van iets dat anders verloren zou gaan. En omdat klei lokaal kan worden gewonnen, wordt de uitstoot van transport geminimaliseerd (het kan net zo lokaal zijn als je eigen tuin, maar tenzij je een professional bent, raden we aan om kleigrond van professionele fabrikanten te kopen).
In de productiefase is er zeer weinig energie nodig om klei pleister te verwerken. Daarentegen moet pleisterwerk dat kalk bevat op een extreem hoge temperatuur worden gebrand (tot 1250°C). Door cement aan het kalkpleister toe te voegen, wordt cement ook op een hogere temperatuur gebrand (tot 1500°C), wat een enorme hoeveelheid energie kost en bijdraagt aan de koolstofuitstoot. Omdat klei pleister onbewerkt is, heeft het deze schadelijke ecologische kosten niet.
Het toepassen van klei pleister kan er ook voor zorgen dat huizen veel duurzamer zijn gedurende hun levensduur. Met een hoge thermische massa kan het de energie-efficiëntie verbeteren, waardoor gebouwen warm blijven met minder afhankelijkheid van centrale verwarming. En aan het einde van de levensduur kan klei pleister worden gecomposteerd en teruggegeven aan de aarde, omdat het 100% biologisch afbreekbaar is - het is echt een circulair materiaal.
Klei pleister mengen
Klei pleister kan gemakkelijk gemengd worden in een Dwangmenger, of voor kleinere hoeveelheden met mengstaafjes (de SoRoTo SCREW serie of de Expert Positive zijn hiervoor geschikt). Bij het kiezen van een Dwangmenger moet je gemiddelde uitvoervolume een indicator zijn.
SoRoTo heeft het grootste assortiment Dwangmengers, van 40 liter tot 300 liter. De standaardarmen voor een Dwangmenger zijn voldoende, omdat er geen kleine steentjes of rotsen in het mengsel zitten. Als je een speciale mix hebt met stenen groter dan 8 mm, raden we aan om over te schakelen op onze mengarmen met rubberen schoepen.
De tandwiel-/motorcombinatie van onze Dwangmengers is gekozen met het oog op een maximaal effect, maar met de laagst mogelijke ampères - zodat je ze kunt aansluiten op plaatsen waar "minimale" elektriciteit beschikbaar is.
Klei pleister wordt gemaakt van een deel klei en twee delen zand, en kan ook een natuurlijke vezel zoals stro bevatten om het sterker te maken. Om snel klei pleister te maken, voeg je deze materialen toe aan een Dwangmenger en meng je het geheel droog, waarna je langzaam schoon kraanwater toevoegt. Volg de instructies van de fabrikant van het materiaal.
Er is een breed scala aan mogelijkheden voor het nabewerken van klei pleister, zoals kleuren, polijsten, pigmenteren of verschillende soorten decoratie.
Werken met klei pleister
Zoals in het begin vermeld, is klei pleister geschikt voor gebruik binnenshuis, maar omdat het gevoelig is voor directe blootstelling aan water, mag het niet worden gebruikt in de buurt van douches of wastafels. Als je het op hout aanbrengt, zorg er dan voor dat het hout goed is voorbereid en afgedicht om vocht te voorkomen - als je het op metaal aanbrengt, moet je misschien een gaas of lat aanbrengen voordat je klei pleister aanbrengt.
Om klei pleister aan te brengen, zorg je er eerst voor dat het oppervlak schoon en stofvrij is en maak je het een beetje vochtig. Daarna kan de pleister aangebracht worden met een troffel of een spuitmachine. De SoRoTo H-Buckets zijn een uitstekend hulpmiddel bij het aanbrengen van het pleisterwerk, omdat ze de werkhoogte vergroten en vanuit een kruiwagen met pleisterwerk kunnen worden geladen. Het overhevelen van een Dwangmenger naar een kruiwagen is eenvoudig met de verstelmogelijkheden voor de poten (zie hier voor meer ergonomietips).
Oppervlakken met een goede porositeit hebben slechts één laag pleister nodig. Als er twee lagen nodig zijn, moeten die twaalf uur na elkaar worden aangebracht.
Gemakkelijk te gebruiken en met een verwaarloosbare impact op het milieu, kunnen metselaars overwegen om dit circulaire materiaal in hun werk op te nemen. Door dit te doen kan de bouwsector veilige en gezonde huizen bouwen en tegelijkertijd een sleutelrol spelen in het tot stand brengen van een duurzamere toekomst.
_____________________________________________________________________
Disclaimer: De volgende blogtekst bevat richtlijnen met betrekking tot klei pleister en hoe het te mengen zoals gecommuniceerd door het bedrijf SoRoTo. Het is echter belangrijk op te merken dat deze richtlijnen alleen voor informatieve doeleinden zijn en niet beschouwd moeten worden als vervanging voor de richtlijnen van de fabrikant. SoRoTo raadt gebruikers aan altijd de instructies en richtlijnen van de fabrikant voor hun specifieke product te raadplegen om een juist en veilig gebruik te garanderen. SoRoTo kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel als gevolg van verkeerd gebruik of onjuiste toepassing van haar richtlijnen.