Laagcement gietbare materialen gebruiken en mengen

Wat is Laagcement gietbare materialen? Eenvoudig gezegd - Laagcement gietbare materialen (of door sommigen aangeduid als castables of vuurvaste castables), is een soort materiaal dat wordt gebruikt in de bouw en verschillende industriële toepassingen, met als unieke eigenschap dat het hittebestendiger is dan gewoon cement.

Dus als je een open haard of oven bouwt, heb je een materiaal nodig dat bestand is tegen hogere temperaturen zonder te smelten of uit elkaar te vallen.   

 

Laagcement gietbare materialen worden gebruikt als voering voor het bouwen en repareren van ovens en ovens. Ze bevatten minder cement dan andere castables - in plaats daarvan bevatten ze ultrafijne poeders met een vergelijkbare chemische samenstelling als het hoofdmateriaal van de castables - en vereisen minder water in de mengfase. Hierdoor zijn Laagcement gietbare materialen aanzienlijk beter bestand tegen hitte en slijtage, behouden ze beter hun sterkte en vorm en hebben ze een hogere dichtheid.

 

Er zijn veel afkortingen voor Laagcement gietbare materialen. Vaak wordt LCC (low cement castables) gebruikt, maar ook LCR (low cement refractory) eller LCRC (low cement refractory castables) worden gebruikt.

 

Werken met Laagcement gietbare materialen.  

1. Opslag

 

Laagcement gietbare materialen moeten op een “extra” droge, niet-vochtige plaats worden bewaard (dit komt omdat Laagcement gietbare materialen een lagere hoeveelheid cementbindmiddel bevatten in vergelijking met gietmaterialen van normaal cement - door de kleinere hoeveelheid cement zijn ze gevoeliger voor vocht, wat kan leiden tot uithardings- of uithardingsproblemen).

 

Als ze buiten worden opgeslagen, bescherm ze dan tegen de regen met een waterdichte hoes, maar zorg wel voor voldoende ventilatie om condensvorming te voorkomen. Stapel niet meer dan drie pallets op elkaar, want dan kunnen er klonten ontstaan in de zakken op de bodem.

 

Controleer de batchcode op elke zak en gebruik de oudste materialen het eerst - Laagcement gietbare materialen hebben meestal een houdbaarheid van 3-6 maanden (traditioneel beton is meestal langer houdbaar en minder gevoelig voor opslagomstandigheden). De eigenschappen en prestaties van Laagcement gietbare materialen zijn ontworpen om consistent te zijn, maar het mengen van een nieuwe en oude zak kan kleine variaties in eigenschappen hebben (maar niet kritisch).  

 

2. Laagcement gietbare materialen mengen

 

Controleer eerst of al je apparatuur voor het mengen van Laagcement gietbare materialen - inclusief scheppen, mixers en vormen - schoon is. Resten van andere materialen beïnvloeden de uithardingstijd en maken de mix minder bewerkbaar. 

 

De beste omstandigheden voor het mengen van Laagcement gietbare materialen zijn wanneer de temperatuur tussen 20-27C ligt (maar 10-27C is mogelijk). Als de omgeving voor het mengen aanzienlijk warmer is dan het aanbevolen bereik, kan dit de uithardingstijd versnellen. Meer water toevoegen is riskant, omdat het watergehalte van de mix cruciaal is om de gewenste consistentie te krijgen. In plaats daarvan wordt geadviseerd gekoeld water te gebruiken om de temperatuur te verlagen en de uithardingstijd te vertragen.

 

Laagcement gietbare materialen moeten bij grotere hoeveelheden gemengd worden met een dwangmenger (Link), kleinere hoeveelheden kunnen gemengd worden met mengstaafjes, de SoRoTo Expert Positive(Link) of SCREW (LINK) serie is hiervoor geschikt. De “standaard” SoRoTo Tandwiel/Motor combinatie in onze dwangmengers is de perfecte match voor het mengen van Laagcement gietbare materialen, omdat de tandwiel/motor is gekozen met de focus op maximaal effect, maar met de laagst mogelijke ampères. In combinatie met de sterke motor verhogen de SoRoTo-mengarmen in de dwangmengers ook de kracht van de machines, omdat het volledige vermogen wordt verdeeld over de goed schuin geplaatste mengarmen. Het kiezen van de juiste grootte van de mixer is belangrijk en omdat beton met een laag betongehalte een droger materiaal is, is het aan te raden om meer flexibiliteit te hebben in de uitvoer door een groter model te kiezen dan de standaard betonuitvoer.

 

Sommigen stellen voor om de mixer vochtig te maken voordat de eerste batch wordt gemengd - dit is onder andere om stofemissie te verminderen wanneer de fijne poeders van Laagcement gietbare materialen in de mixer worden gedaan, maar dit zal slechts een minimale hoeveelheid van het stof wegnemen, in plaats daarvan adviseren we om een SoRoTo Dust Controller (LINK) te installeren, die tot 80% van het stof verwijdert. Voeg de droge materialen toe en de minimale hoeveelheid water die in de instructies staat - gebruik schoon water dat geschikt is om te drinken.

 

Meng gedurende 4-5 minuten. Als het hierna te droog lijkt, voeg dan een heel klein beetje water toe - blijf binnen de aanbevelingen van de fabrikant. Als je de juiste verhouding hebt gevonden, gebruik je deze hoeveelheid water vanaf het begin in je volgende batch.

 

Meng alleen zoveel als je onmiddellijk kunt plaatsen - hoe langer je wacht (bijv. +15 minuten en verder), hoe groter het risico dat de mix gaat uitharden en het moeilijk wordt om te plaatsen - zorg er dus voor dat je dit onder controle hebt en volg altijd de instructies van het materiaal op.

 

Als de mix in een emmer moet worden opgezogen, gebruik dan de emmerhouder om de val van het materiaal te verminderen - als de mix in een kruiwagen moet worden opgezogen, zorg er dan voor dat u de poten in hoogte verstelt voor een perfecte pasvorm.

 

3. Laagcement gietbare materialen plaatsen

 

Laagcement gietbare materialen moeten worden getrild met een hoge trillingsfrequentie. Laat de vibrator op volle toeren draaien, maar tril niet te hard! Goed trillen is van cruciaal belang bij het werken met Laagcement gietbare materialen om de gewenste sterkte, dichtheid en gelijkmatige verdeling van het mengsel te krijgen - en je wilt problemen zoals ontmenging, oppervlakteproblemen en vooral scheurvorming voorkomen, wat door te hard trillen van deze zorgvuldig ontworpen samenstelling kan worden verstoord.

 

Bewerk het mengsel bij het plaatsen niet te veel met een troffel - hierdoor kan het vocht moeilijker ontsnappen zodat het mengsel goed kan drogen. De bekisting moet na (gemiddeld) 18 uur klaar zijn om te worden verwijderd.

 

4. Uitharden van Laagcement gietbare materialen

 

Voor de hoogst mogelijke sterkte laat je de gietmassa 24 uur staan zonder hem te verstoren.

 

Klaar om aan de slag te gaan met Laagcement gietbare materialen? Ga ervoor! Bekijk zeker het assortiment Dwangmengers van SoRoTo (LINK) - we wensen u veel succes met uw komende projecten.

_____________________________________________________________________

Disclaimer: De volgende blogtekst bevat richtlijnen met betrekking tot klei pleister en hoe het te mengen zoals gecommuniceerd door het bedrijf SoRoTo. Het is echter belangrijk op te merken dat deze richtlijnen alleen voor informatieve doeleinden zijn en niet beschouwd moeten worden als vervanging voor de richtlijnen van de fabrikant. SoRoTo raadt gebruikers aan altijd de instructies en richtlijnen van de fabrikant voor hun specifieke product te raadplegen om een juist en veilig gebruik te garanderen. SoRoTo kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel als gevolg van verkeerd gebruik of onjuiste toepassing van haar richtlijnen.